Klasszikus asztrológia

László Levente (Osthanes) asztroblogja: szakmai anyagok, cikkek, vélemények, reakciók a hamisítatlan klasszikus asztrológia témakörében laikusoknak és tanoncoknak.

Társoldal

Heti kérdés: merre tart a kapcsolat?

2010.01.21. 12:00 Osthanes

Tapasztalatom szerint a partnerkapcsolat messze a legnépszerűbb kérdőasztrológiai téma. Ebben nem látok semmi különlegeset, hiszen az érzelmi kérdések széles rétegeket foglalkoztatnak, mint ahogyan azt a rájuk települt iparágak sokszínűsége is mutatja.

Az alábbi képlethez tartozó kérdést egy hölgy tette fel, aki néhány hónapja boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban él egy úrral. Ám az úr a kérdésfeltevést megelőző napon egy olyan megjegyzést tett, amely a kapcsolat hosszútávú jövőjét legalábbis kicsit kétségessé tette. A megjegyzés azzal a ténnyel állt kapcsolatban, hogy a kérdező hölgynek már van egy gyermeke.

A csillagzat felkelő alakja a Merkúr lakhelye, a Szűz. Maga a kérdés is a Merkúr órájában hangzott el, ami arra utal, hogy a csillagzat jelzéseit nem lehet időlegesnek venni, a jelzett tendenciák határozottak. A kérdezőt az említett Merkúr, míg az urat a 7. terület képviselője, a Jupiter jelzi. Az állandó szereplő Hold, amely itt a haszontalan területre került, éppen üresen jár a Halak végén, ezzel jelezve, hogy lényeges változásra nem lehet számítani, vagyis a kapcsolat nincs közvetlen veszélyben.

A csillagzat legfeltűnőbb jelzése a Jupitertől származik, amely abban az otthonában tartózkodik – vagy helyesebben, az imént lépett be abba az otthonába –, amely történetesen a partner területét is képezi. Ez az elégedettség ebben az esetben önelégültségnek is nevezhető, vagyis a csillagzat azt közli, hogy az úr meglehetősen önző. Éjszakai csillagzat lévén a Jupiter éppen ellenzéki szerepet játszik, tehát ha az alapvető jótevő szerepből indulok ki, akkor is azt kellene mondanom, hogy ez a kérdező számára nem jelent hasznot.

A konkrét kapcsolatot tekintve a függőség és a viszonyulás sajátos kombinációban látszik. A bizonyos szintű együtthangzást és megértést jelző hatszög a Merkúr és a Jupiter között felbomlóban van, miután a Merkúr már korábban eloldalgott a Jupiter mellől. Mi több, ha a közvetlen múltat tekintem, a Merkúr a Szaturnusztól áramlik el, miután a jupiteri kapcsolatot követően vele alkotott négyszögű alakzatot.

A Szaturnusz azonosítása a háttér ismeretében egyszerűnek tűnik, ráadásul a csillagzat is még tisztább rálátást kínál a helyzetre: a Szaturnusz a Bakszarvú alakjában megjelenő Jószerencsét képviseli, amely itt konkrétan a kérdező gyermekét jelenti. A gyermek előtérbe kerülése itt értékelhető úgy, hogy az úr kárára történt – legalábbis ő értékelheti így, noha a négyszögű alakzat inkább az ellenkezőjét mutatja. Ez pedig elég egyértelműen összefüggésben áll azzal, hogy az úrnál hangsúlyosabbá vált az énközpontú perspektíva.

A mélyben lapuló mozgatórugókra, mint általában, most is az érdekek és ellenérdekek hálója mutat rá. A jelölők függetlenek egymástól, de a függetlenség itt ellenérdekeltséggel párosul. A Jupiter esetében ez olyan látásmódot jelent, amely a kérdező szempontjából mint az empátia hiánya jelenik meg. A Merkúr oldaláról nézve viszont az látszik, hogy az úr tekintélyén csorba esett, ami nyilvánvalóan az elgondolkodtató megjegyzésnek tudható be.

A feladat tehát adott mindkét fél számára: az úr énközpontúsága és az a tény, hogy a gyermekben riválist lát, a hölgy oldaláról pedig a bizalmi deficit a jelenlegi állás szerint idővel a kapcsolatot is feloldja majd. A 5. területet is érintő fogyatkozási tengely rámutat, hogy a meg nem értés forró pontja nem más, mint a hölgy gyermeke. Mihamarabb célszerű lenne a mindkét félnél megtalálható, ki nem mondott félelmeket és spekulációkat kommunikálni; legalábbis ezt az eszközt mutatja hasznosnak az a jelzés, miszerint a Szerencserész a megfogalmazott és kitartást adó víziókra utaló Jó Szellemet foglalja el, míg a képviselettel megbízott Hold hamarosan fordítani tud ezeken a jelenleg nem körvonalazott elképzeléseken. A megoldási módot pedig a kiosztó szerepű Merkúr jelzi, amely mint a kérdező képviselője, arra is rámutat, hogy a kommunikációnak a kérdezőtől kell indulnia. Ám miután a Merkúr csak visszatérő a központi Jupiterhez képest, a problémafelvetést követően az úrra hárul a feladat oroszlánrésze, neki kell tisztáznia a viszonyát a hölggyel és gyermekével, nagyobb empátiára szert tenni, míg a hölgy feladata kimerül annyiban, hogy újból bizalmat szavazzon az úrnak. Ezen lépések hiányában a kapcsolat nem lehet tartós.

4 komment

Címkék: párkapcsolat kérdőasztrológia példaképlet

A bejegyzés trackback címe:

http://astroblogia.blog.hu/api/trackback/id/tr141688650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Gabriella999 2010.03.15. 10:54:15

Kedves Osthanes

Kérdéseim a következők:

1. A Szerencserész a Hold felkelője a régiek megfogalmazása szerint, mivel a Hold távolsága Szerencserésztől éppen annyi mint a Nap távolsága a felkelőtől. Eddig még nem olvastam róla, hogy a női képletekben vagy az éjszakai képletekben az elsődleges és másodlagos mozdulatlan alkotórész felcserélődne, de mint látom a fenti képletedből, ezek szerint mégis így van. Melyik az oka a felcserélődésnek, az éjszaka, avagy hogy a képlet női képlet?

2. Mit jelent: "Éjszakai csillagzat lévén a Jupiter épp ellenzéki szerepet játszik"? Azt jelenti, hogy mivel éjszaka van, éjszakai csillagzat lévén ő van hatalmon a Nappal szemben?

3. Mit jelent: "Az 5. területet is érintő fogyatkozási tengely..." ? Arra utalna, hogy az 5. terület követő terület?

Gabriella999 2010.03.15. 11:31:46

Még egy kérdés: Én eddig a Ptolemaiosz Táblázatot használtam a Bolygók Alapméltóságairól.
Ezen kívül Morin könyvéből Morin, az arab és Schöner hármasság uralmi rendszerét ismerem, azonban látom, az általad használt ettől kissé eltér. Mi a forrása az általad használtnak?

A Háziúr, Egzaltáció, Exil, és az Esés (sajnos még nem mindegyikre ismerem a te magyar elnevezésed) megegyezik Ptolemaioszéval, avagy van eltérés? Ha igen, akkor hol van eltérés, és milyen források alapján htároztad meg a tiédet?
Az általad használt Arculat felosztást is szeretném ha ismertetnéd.

Köszönettel Gabriella999

Osthanes · http://www.osthanes.hu 2010.05.16. 13:18:59

@Gabriella999:
Kedves Gabriella!

Hogy ne maradjanak el a válaszok:

1. Úgy tűnik, hogy eredetileg a Szerencse Részének számításánál a kormányzó fénytől (nappal a Naptól, éjszaka a Holdtól) indultak el az ellenzéki fény felé, és ezt számolták le az órajelzőtől kezdve. Ez persze egy kicsit trükkösebb, de hamarosan egy egész bejegyzést fogok a részek kérdésének szentelni, és ott majd részletezem.

2. A Jupiter a bolygók nappali pártjához tartozik a Nappal és a Szaturnusszal együtt, így az olyan éjjeli csillagzatokban, mint ez is, ellenzéki szerepet játszik.

3. Nem, csupán annyira, hogy a Hold csomópontjai által alkotott fogyatkozási tengely az 5-11. területre kerül.

Osthanes · http://www.osthanes.hu 2010.05.16. 13:26:11

@Gabriella999:
A méltóságok esetében nem az arabok által kialakított rendszert (ennek táblázatát szokás "a méltóságok Ptolemaiosz-féle táblázatának nevezni", nem teljesen megalapozottan), hanem a korábbi, hellénisztikus felfogást képviselem. Röviden annyi, hogy háromféle "méltóság" (a ma domiciliumnak, egzaltációnak és terminusnak nevezett lakhely, kitüntetés és körzet) mellett két "romlást" (egzílium és fall, vagyis száműzetés és bukás) használok. Ezek nagyjából minden korban ugyanolyanok, kivéve a száműzetést, amely mint különálló felfogás nem létezett a hellénisztikus korban, valamint a körzetet, amelynek a különböző verziói közül az ún. egyiptomit használom, és nem a később népszerűvé vált Ptolemaiosz-félét.
Használom továbbá a hármasságokat (triplicitások) és az ún. káldeus arculatokat, de ezek szerepe sokkal specializáltabb, illetve kevésbé jelentős.