Esettanulmány: lakásvásárlás

Ez az eset nagyon egyszerű. A kliens egy társasházban bérel lakást. Nagyon megszerette a helyet és a szomszédokat, és azon gondolkodik, hogy a házban vesz egy lakást – ha szerencséje van, akkor éppen azt, amelyikben lakik. Azonban jelenleg egyetlen lakás sem eladó, az árak pedig emelkednek, így nincs sok ideje: még az idén lépnie kell, és ha nem a házban, akkor máshol kell lakást vennie.

Először elővételeztük a leginkább negatív és leginkább pozitív kimeneteleket, és arra jutottunk, hogy a kulcskérdés a következő lesz: „Sikerül rövid időn belül lakást venni a házban?” A kérdés érvényes (személyes, időszerű, pontos és hasznos) volt, így elkészítettem az időképet.

flatinthehouse.png

Az időképben nem találunk figyelmeztetéseket, de az ügy nem volt megalapozott, mert a főszereplő Merkúr (az 1. területen található Szűz képviselője) és a fókusz Vénusz (a kérdést a Vénusz bolygóórájában tették fel) nem álltak megfelelő viszonyban. Ez a tény arra figyelmeztet, hogy a tendenciák még nem rajzolódtak ki teljesen.

A kulcskérdés egy egyszerű eldöntendő (igen/nem) kérdés a konkrét kezdetek osztályából. Ezek a legkönnyebben megválaszolható kérdések, mert mindössze azt figyeljük, hogy a két szereplőnk találkozik-e. A két szereplőnk: a főszereplő Merkúr és a potenciális eladót megformáló Jupiter (az adásvételi ügyekben a másik oldalhoz kapcsolódó 7. terület képviselője). Az időképben Merkúr és Jupiter társulásban vannak (ugyanabban a szakaszban, a Nyilasban tartózkodnak), de a kapcsolat távolodó, mert a Jupiternél sokkal gyorsabban haladó Merkúr egyre távolabb kerül Jupitertől. Ha viszont nincs megvalósuló kapcsolat, akkor a válasz nemleges.

Ha az eljárást jóslásként fognánk fel, akkor ennyi elég is lenne: nem fog sikerülni, ideje továbblépni. De az inspirációs asztrológia nem jóslás, hanem az a célja, hogy az időtörténetek tanulságaiból minél többet profitáljunk, így annyi inspiratív információt szedünk ki az időképből, amennyit csak tudunk.

Ha alaposabban megvizsgáljuk Merkúrt, két érdekességet vehetünk észre: egyrészt azt, hogy a 4. területen (ez képviseli a megvásárolni kívánt lakást, bármelyik is legyen az végül) az otthon lévő, házigazda-szerepet játszó Jupiter vendége, másrészt pedig hogy már csak 16 darabnyi távolságra van a Naptól, így hamarosan láthatatlanná válik.

Az első állás megmagyarázza a helyzetet. A reménybeli eladók kényelmes helyzetben vannak (Jupiter otthon van), a helyzet tökéletesen megfelel az igényeiknek, így nincs semmi motivációjuk arra, hogy eladják a lakásukat. – A valóságban tényleg az a helyzet, hogy a szóba jöhető lakások tulajdonosai vagy kiadják a lakásukat, amelynek az értéke közben folyamatosan nő, vagy pedig benne laknak (Jupiter a 4. területen tartózkodik), és ragaszkodnak hozzá. – A kérdező pedig ez ellen semmit nem tehet, még ha helyben is van (Merkúr a 4. területen tartózkodik), mert a lakástulajdonosok szándéka határozza meg a mozgásterét (Merkúr Jupiternél vendégeskedik).

A második állás pedig előrevetíti, hogy mi fog történni: Merkúr láthatatlanná válik, azaz egyre kevésbé lesz tisztában azzal, hogy mi folyik körülötte, egyre kevesebb lesz a mozgástere. Vagyis az idő múlása azzal fenyeget, hogy mivel nem tudja, hogyan tovább, tehetetlennek fogja magát érezni, és pánikba esik.

A történetet végül a narrátor Hold helyezi tágabb összefüggésbe. Következő kapcsolata Vénusszal lesz úgy, hogy mindketten a 3. területen vannak. A 3. területhez sok más egyébbel együtt az információ tartozik, és valószínűleg éppen ez az olvasat helyes: a kérdezőnek kevés az információja a jó döntéshez, viszont – miután Vénusz az anyagiakat jelző 2. terület képviselője – a pénze múlik rajta. És az egész történet nyilván nem szól másról, mint a pénzről – ezt jelzi az a tény is, hogy Vénusz a fókusz.

Innentől kezdve a tréning célja az volt, hogy a kérdező elengedje az ügyet, és képes legyen az előtte álló feladatokra (annak feltérképezésére, hogy mire elegendő a pénze, milyen tendenciák láthatók a lakáspiacon és így tovább).